آخرین اخبار
کد مطلب: 76894
سياست افغانستان را نيروهاي خارجي تعيين مي‌کنند/کرزاي به دنبال افزايش رابطه با ايران است اما قدرتش را ندارد
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 699

 به گزارش سلام لردگان- "فاطمه فاطمي" عضو لويي‌جرگه افغانستان در گفتگو با شبکه اطلاع‌رساني دانا، با اشاره به حضور استعماري چندين ساله انگليس در افغانستان گفت: در قرن 17 استعمار انگليس اکثريت جهان را به سلطه خود درآورد و زماني که نيروهاي انگليس در هند مستقر شدند، سعي کردند کشورهاي همسايه هندوستان و در کل کشورهاي آسياي مرکزي را نيز به استعمار خود درآورند و افغانستان را هم به عنوان سپر خود در برابر روس‌ها قرار داد.

وي تفرقه ميان گروه‌ها و قوميت‌هاي مختلف در افغانستان را هدف استعمار انگليس دانست و افزود: انگليس‌ها طوري در قوميت‌هاي افغان نفوذ کردند تا در موقع لزوم بتوانند ميان اقوام مثلا ميان هزاره‌ها با پشتون‌ها يا هزاره‌ها در مقابل سيدها و قزلبا‌ش‌ها اختلاف بيندازند و در نهايت با يکديگر بجنگند.‌ اختلاف ميان قوميت‌ها و گروه‌هاي مختلف در افغانستان در حالي است که قبل از ورود انگليس‌ها به اين کشور، مردم افغان اعم از شيعه و سني و هر قوميتي ديگر در کنار يکديگر به راحتي زندگي مي‌کردند که متاسفانه استعمار انگليس باعث شد ميان قوميت‌ها اختلاف و فاصله بيفتند و هدف نهايي هم اين بود که افغانستاان ناآرام بشود و هميشه در نفاق و اختلاف باشد و تا استعمار بتواند به منافع خود برسد که تا حدودي هم موفق بودند.

اين پژوهشگر منطقه‌اي، يکي از خصوصيات بارز مردم افغانستان را پايبندي به اعتقادات مذهبي دانست و گفت: مردم افغانستان با همه مشکلات کنار مي‌آيند اما زماني که به اعتقاداتشان توهين شود ديگر کوتاه نمي‌آينند. مردم افغانستان اسلامي سنتي دارند، اما به اين اسلام سنتي به شدت معتقدند که همين موضع باعث شد روسيه و انگليس در اين کشور شکست بخورند و الان هم نيروهاي آمريکايي شکست خورده و نتوانستند به اهداف اصلي خود در اين کشور برسند.

وي گفت:‌ مثلا اگر به تاريخ افغانستان نگاه کنيم مي‌بينيم که بيش از صد سال است انگليس در افغانستان حضور دارد و معاهده‌هاي زيادي را هم با شاهان افغان امضا کرده‌‌اند تا بتوانند سيطره سياسي و نظامي خود را در افغانستان تحکيم بخشند، ولي مردم قيام کردند و جنگ‌هاي زيادي ميام مردم و نيروهاي انگليس رخ داد که حتي تلفات زيادي هم داشت و طوري شکست خوردند که از 14 هزار نفر فقط يک نفر زنده ماند و بايد گفت شکستي که انگليس در افعغانستان خودر در هيچ جاي ديگر دنيا نخورد.

فاطمي به دکترين سياست انگليس مبني بر اختلاف بينداز و حکومت کن اشاره کرد و گفت: در حال حاضر نيروهاي انگليسي که در افغانستان حضور دارند، گروه‌ها و قوميت‌هاي مختلف را از نظر مالي و نظامي تقويت مي‌کنند تا عليه يکديگر بجنگند که نمونه بارز آن نيروهاي طالبان است که چند سال است با نيروهاي خودي در حال جنگ است که متاسفانه فقر اقتصادي و فقر فرهنگي سوغات اين ناامني هاست.

نماينده لويي‌جرگه افغانستان يادآور شد: در افغانستان بيش از هزار سازمان و شرکت غيردولتي در بحث فرهنگي و سياسي فعاليت مي‌کنند، مثلا سازمان معروف "بلک واتر" که در افغانستان فعاليت داشت، افراد را دستگير مي‌کردند و جداگانه محاکمه مي‌کردند و يا نيروهاي آمريکايي به خود اجازه مي‌دهند هرکسي را مي‌خواهند بگيرند و به زندان بگرام ببرند و محاکمه کنند و اين‌ها در حالي است که پيمان امنيتي ميان آمريکا و افغانستان و موضوع اعطاي مصونيت قضايي مقامات آمريکايي هنوز امضا نشده است.

وي اقدامات فرهنگي که توسط نيروهاي انگليسي در افغانستان در حال پياده شدن هست را خطري براي فرهنگ اين کشور دانست و افزود: برخي از نيروهاي انگليسي که مثلا در قندهار يا هيلمند حضور دارند فقط به کار نظامي نمي‌پردازند، بلکه به کارهاي فرهنگي نيز روي آورده‌اند، مثلا چون افغانستان رابطه خوبي با ايران دارد و فرهنگ ايراني در اين کشور جاري است،‌ سعي مي‌کنند ريشه زبان فارسي را در اين کشوربخشکانند و اکثر تابلوهايي که بالاي سر مغازه‌ها نصب است، به زبان انگليسي نوشته شده است.

فاطمي افزود:‌ اگر به موضوع وهابيت نگاه کنيم مي‌بينيم که اين برنامه طي دويست سال اجرا شد و الان وهابيت به اين شکل در عربستان بوجود آمده است و در حال حاضر هم نيروهاي خارجي مستقر در افغانستان در حال تدوين برنامه‌هاي فرهنگي هستند که براي صدسال آينده اين کشور برنامه‌ريزي شده و به مرور مي‌خواهند فرهنگ افغانستان را از فرهنگ ايران جدا کنند.

نماينده لويي‌جرگه افغانستان به نقشه استعمار براي جدا انداختن ميان فرهنگ ايران و افغانستان اشاره کرد و گفت:‌ البته فرهنگ افغانستان فرهنگي بومي و سنتي است و تاکنون موفق نبوده‌‌اند، اما بايد اين را بگويم که استعمار طرحي صد ساله دارد و اگر بخواهيم موفق باشيم بايد کارهاي فرهنگي در اين کشور انجام دهيم. مثلا سال گذشته از طرف جمهوري اسلامي ايران کتاب‌هاي درسي به افغانستان هديه شد، اما دست هاي پشت پرده باعث شد تا کتاب‌ها را به دريا اندازند تا به دست مردم افغان نرسد. يا اينکه طوري فرهنگ ‌سازي مي‌کنند که تا اقدامات کميته امداد امام خميني (ره)‌ که کمک‌هاي زيادي به مردم افغان کرده را اقداماتي مداخله‌جويانه در امور داخلي و زندگي مردم افغان توصيف کنند و مردم را نسبت به ايران حساس و بدبين کنند و الان از هر جاي دنيا به افغانستان سفر کنند اينقدر استعمار حساس نيست که اگر از ايران به اين کشور سفر کنند حساس هستند. انگليس و آمريکا مي‌خواهند فرهنگ ايران و افغانستان که يک فرهنگ جداناپذير است و مردم اين کشور که با هم برادر هستند و سالها در کنار يکديگر در آرامش با يکديگر زندگي کرده‌اند را از هم جدا کنند و ميان دو فرهنگ اختلاف بينندازند.

وي زبان فارسي را مهمترين نقطه مشترک فرهنگي ميان ايران و افغانستان دانست و از کم‌کاري سازمان هاي فرهنگي ايراني در افغانستان انتقاد کرد و گفت: ايران و افغانستان داراي مشترکات فرهنگي بسياري هستند اما در اين زمينه فقط کارهاي مقطعي انجام شده و فعاليت‌هاي بلندمدت و اصولي انجام نشده است.

فاطمي افزود: متاسفانه چون برنامه‌ريزي‌هاي فرهنگي ميان دو کشور مقطعي و داراي ضعيف مديريتي است، به همين خاطر آنچنان که بايد، تاثيرگذار نيست. مثلا ايران يک دفتر مطالعاتي در افغانستان داشت که بعد از پنج سال اين دفتر را تعطيل کرد و اين در حالي است که افغانستان به اين نوع دفاتر و کارهاي فرهنگي ايران نياز دارد. حتي سايت‌هايي به زبان پشتو وجود دارد که موضع‌گيري‌هايي عليه جمهوري‌اسلامي دارد و حتي بيگانگان به اين سايت ها خط‌ مشي مي دهند که اين نشان از ضعف اقدامات فرهنگي ميان دو کشور است که با چاپ کتاب و ايجاد سايت هايي به زبان پشتو مي‌توان اقوام پشتون را به ايران خوش‌بين کرد و باعث شد فرهنگ دو کشور بيش از پيش به هم نزديک شوند.

نماينده لويي‌جرگه افغانستان در پايان به انتخابات آتي رياست‌جمهوري کشورش اشاره کرد و معتقد است در دولت بعدي فقط شخصي مي‌رود و شخص ديگري مي‌آيد و در سياست خارجي اين کشور تغييري بوجود نمي‌آيد

وي گفت:‌ سياست افغانستان را نيروهاي خارجي که در اين کشور حضور دارند تعيين مي‌کنند و حتي تلاش مي‌کنند دولتي بر سر کار بيايد که هماهنگ با سياست‌هاي غرب باشد. آقاي کرزاي خيلي تمايل داشت روابطش با ايران بيشتر از ايني که هست باشد اما قدرتش را نداشت.

تنظيم کننده: مصطفي ميرزاباقري

 

 

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس